Domov » Joga novicetitle_li=Vse o jogi » ZBISTRI SVOJ UM

ZBISTRI SVOJ UM

Ob koncu dneva se zgodbe, besede, slike, zvoki in občutki še dolgo za tem, ko se z njimi srečamo, predelujejo v naši glavi. Še ko ležimo v postelji, z željo po miru in tišini, naš um aktivno procesira vtise preteklega dne, otežuje naš težko potreben spanec in največkrat preprečuje, da bi dobili kakšno novo idejo, rešitev ali zgolj inspiracijo.

Kot hiša, ki jo moramo večkrat (in redno) pospraviti, da imamo prostor za gibanje in ustvarjanje, je tudi naša glava potrebna (redne) pozornosti.

Zgodi se, da aktivnosti, ki jih ljudje izberemo za sprostitev, včasih pripomorejo le k dodatni raztresenosti in »polni glavi«; ogled oddaje, filma, branje knjige, klepetanje – vse to nas fizično sicer umiri (in tudi to je potrebno!), nam pa še dodatno stimulira um z novimi informacijami.

Da bi resnično spraznili um, si moramo vzeti krajši odmor in preživeti nekaj časa sami s seboj v miru, po možnosti v tišini ali le z razbremenjujočimi zvoki iz narave. Lahko gremo na sprehod, opravljamo vrtnarska dela, izvedemo nekaj npr. jogijskih vaj, tudi lahkoten tek ali vzpon na hrib sta super, pa sproščujoča kopel, nastavljanje soncu (a previdno), meditacija …

Najbolj preprosto: sedemo ali ležemo in za 15-20 minut zapremo oči, izvedemo nekaj osnovnih tehnik globokega dihanja s postopnim umirjanjem dihanja in obračanja pozornosti le nase in na notranje občutke.

Ko se enkrat čustveno ter miselno umirimo in to tudi dnevno ponavljamo, se postopoma začne proces zbistritve. Dobivamo jasne in sveže misli, ideje, rešitve … predvsem pa smo fizično (da, nenehne misli nas tudi utrujajo) bolj spočiti, manj hektični, bolj preudarni.

Kot pri vsaki stvari, je tudi tukaj potrebna potrpežljivost, vztrajnost in doslednost. Zavestno in načrtno se tega lotimo vsak dan, po možnosti ob isti uri. Lahko je to pred spanjem, lahko sredi dneva, kolikokrat nam dopušča čas oz. nas življenjski slog, ritem, obveznosti …

Čas, ki si ga vzamemo zase, ni stran vržen čas. Umirjanje nam ne vzame časa, temveč nam ga dan.
Privoščite si ta čas vsak dan!

Bolj ko se ukvarjamo z umirjanjem svojega uma in svojih misli, lažje postane in mi lahkotnejši.

In za konec še preprosta in resnična misel: »Each person deserves a day away in which no problems are controled, no solutions searched for. » — Maya Angelou

 • Prijave in informacije

 • Kaj pridobim z jogo?

  Na kratko bi lahko rekli: ker se z jogo počutimo bolje.

  Redna vadba joge, dihalne vaje, koncentracija in sproščanje dobrodejno vplivajo na telesno, mentalno in duševno zdravje.

  Joga je dobra za odpravo ali lajšanje veliko sodobnih zdravstvenih težav oziroma bolečin. Joga je detox telesa, uma in duha!

 • Hatha joga

  • Dinamična in sproščujoča joga vadba
   za krepko in zdravo telo

  • Jogijsko dihanje (pranajama)
   za bister in kreativen um

  • Sproščanje in meditacija
   za ohranjanje notranjega ravnovesja
 • Vtisi udeležencev

  Odločila sem se zato, da se bom upam da dobro "premigala". Všeč mi je vaditeljica, saj smo po večini začetnice in temu primerno nas tudi vodi skozi vaje.

  Bernarda R.

  Joga je edina vadba, ki se je že v naprej veselim. :) Omogoča mi, da sem bolj gibčna, pokončna, zbrana. Tjaša je odlična učiteljica!

  Barbara U. 31 let

  Za jogo sem se odločil, ker mi raztezne vaje zelo koristijo in ker je z jogo življenje boljše.

  Boštjan B. 47 let