Domov » Joga novice » Namasté

Namasté

Kaj pomeni Namasté?

Namasté je običajni pozdrav, ki ga uporabljajo v Indiji. V Hinduizmu in budizmu pomeni »priklanjam se božanskosti v tebi«, s katerim se pokaže razumevanje oz. potrditev duha, ki je v telesu osebe, ki jo pozdravljamo.

Pozdrav »Namasté« običajno spremlja lahen priklon, pri katerem sklenemo dlani pred prsnim košem. Ta gesta se imenuje Anjali Mudra ali Pranamasana in se lahko izvede tudi brez besed in pomeni enako.

Namasté izhaja iz Sanskrita in je kombinacija besed »Namah« ter zaključnega »te«, vmes pa je povezovalni »s«. Namah pomeni »poklon« ali »čaščenje« in »te« pomeni »tebi, tebe«. Namaste torej dobesedno pomeni »pozdravljam te«.

Kretnjo Namasté lahko pri jogi izvedemo na začetku, običajno pa na koncu vadbe. Na koncu je še posebej »učinkovita«, saj je um manj aktiven, bolj sproščen in energija prostora je bolj mirna. Učitelj izvede pobudo za Namasté kot simbol hvaležnosti in spoštovanja do vseh prisotnih in v zameno povabi vse, da se povežejo in tako ustvari pretok resnice – resnice, da smo vsi eno, ko živimo s srcem.

 

Vir naslovne fotografije: it.wiki

namaste-variacije

 

 

 • Prijave in informacije

 • Kaj pridobim z jogo?

  Na kratko bi lahko rekli: ker se z jogo počutimo bolje.

  Redna vadba joge, dihalne vaje, koncentracija in sproščanje dobrodejno vplivajo na telesno, mentalno in duševno zdravje.

  Joga je dobra za odpravo ali lajšanje veliko sodobnih zdravstvenih težav oziroma bolečin. Joga je detox telesa, uma in duha!

 • Hatha joga

  • Dinamična in sproščujoča joga vadba
   za krepko in zdravo telo

  • Jogijsko dihanje (pranajama)
   za bister in kreativen um

  • Sproščanje in meditacija
   za ohranjanje notranjega ravnovesja
 • Vtisi udeležencev

  Primož zna na duhovit in lahko razumljiv način razložiti pravilno izvajanje vaj. Po vadbi se dobro počutim in z redno vadbo ne čutim več bolečin v križu.

  Monika R. M. 39 let

  Za jogo sem se odločila zato, da povečam gibljivost telesa. Pri jogi se razgibam, prediham in se po vadbi bolje počutim. Všeč mi je, da so vaje primerno zahtevne in individualen pristop vaditeljice.

  Vesna A. 33 let

  Prijetno sproščujoča vadba, vadba v lastnem tempu, poglabljanje vase.

  Polona K.