Domov » Joga novice » Namasté

Namasté

Kaj pomeni Namasté?

Namasté je običajni pozdrav, ki ga uporabljajo v Indiji. V Hinduizmu in budizmu pomeni »priklanjam se božanskosti v tebi«, s katerim se pokaže razumevanje oz. potrditev duha, ki je v telesu osebe, ki jo pozdravljamo.

Pozdrav »Namasté« običajno spremlja lahen priklon, pri katerem sklenemo dlani pred prsnim košem. Ta gesta se imenuje Anjali Mudra ali Pranamasana in se lahko izvede tudi brez besed in pomeni enako.

Namasté izhaja iz Sanskrita in je kombinacija besed »Namah« ter zaključnega »te«, vmes pa je povezovalni »s«. Namah pomeni »poklon« ali »čaščenje« in »te« pomeni »tebi, tebe«. Namaste torej dobesedno pomeni »pozdravljam te«.

Kretnjo Namasté lahko pri jogi izvedemo na začetku, običajno pa na koncu vadbe. Na koncu je še posebej »učinkovita«, saj je um manj aktiven, bolj sproščen in energija prostora je bolj mirna. Učitelj izvede pobudo za Namasté kot simbol hvaležnosti in spoštovanja do vseh prisotnih in v zameno povabi vse, da se povežejo in tako ustvari pretok resnice – resnice, da smo vsi eno, ko živimo s srcem.

 

Vir naslovne fotografije: it.wiki

namaste-variacije

 

 

 • Prijave in informacije

 • Kaj pridobim z jogo?

  Na kratko bi lahko rekli: ker se z jogo počutimo bolje.

  Redna vadba joge, dihalne vaje, koncentracija in sproščanje dobrodejno vplivajo na telesno, mentalno in duševno zdravje.

  Joga je dobra za odpravo ali lajšanje veliko sodobnih zdravstvenih težav oziroma bolečin. Joga je detox telesa, uma in duha!

 • Hatha joga

  • Dinamična in sproščujoča joga vadba
   za krepko in zdravo telo

  • Jogijsko dihanje (pranajama)
   za bister in kreativen um

  • Sproščanje in meditacija
   za ohranjanje notranjega ravnovesja
 • Vtisi udeležencev

  Za jogo me je navdušila prijateljica. Po vadbi se počutim polna energije. Že drugo leto vadbe sem imela manjše bolečine v sklepih in v križu. Zavedam se, da bi morala vaditi vsaj 2x/teden in še doma, a zaenkrat mi to ne znese. Na vadbi mi je všeč predvsem strokovnost in odnos vaditeljev do nas. HVALA.

  Lidija Z. 52 let

  Za jogo sem se odločila zaradi tega, ker ti omogoča, da telo razgibaš in sproščaš obenem. Pomaga mi, da se sprostim in odmislim vsakodnevne skrbi.

  Julija Č. 18 let

  Na vadbah mi je všeč, da so profesionalno vodene, a po drugi strani sproščene. Razliko na psihofizičnem počutju pa čutiš že po par vadbah.

  Jana M. 38 let